Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Sparpaket att vänta på APL

APL, Apotek Produktion & Laboratorier, förbereder neddragningar mot bakgrund av konkurrensutsättningen av bolaget. Besked om omfattningen väntas inom den närmaste tiden.

Extemporetillverkaren APL var tidigare en del av Apoteket AB-koncernen, men bolaget knoppades av i samband med omregleringen av apoteksmarknaden.

Sedan 2011, när Läkemedelsverket klassade företaget Unimedic i Matfors som extemporeapotek, är fortsatt statligt ägda APL i praktiken konkurrensutsatt.

Samtidigt rör sig APL i riktning mot vården – bolaget har i offentliga upphandlingar fått tunga uppdrag att sköta extemporetillverkning till sjukvården i Västra Götaland, Halland och Stockholms läns landsting.

Läs mer om APL:s nya situation i Svensk Farmaci nr 3/11.

Enligt uppgifter från källor inom APL till Svensk Farmaci förbereds nu nedskärningar med anledning av den förändrade marknadssituationen, som lett till att bolaget tappat marknadsandelar.

Ledningen ska ha anlitat externa konsulter för att ta fram besparingsförslag.

– Det här är i sig knappast oväntat med tanke på konkurrensutsättningen. Det är säkert oundvikligt, speciellt i ett bolag som APL där det finns rester från monopoltiden. Det har spekulerats om neddragningar bland oss anställda under en tid, säger en APL-anställd till Svensk Farmaci.

– Bolaget har förlorat marknadsandelar och det här riskerar bli en smärtsam process för många. Mitt tips är att ett sparpaket kommer att offentliggöras ganska snart, förmodligen i år, fortsätter APL-medarbetaren.

Andra läser