Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Västra Götaland vill ha nationell vaccinupphandling

Västra Götalandsregionen vill att det görs en separat och nationell upphandling av HPV-vaccin för kvinnor födda 1992 och tidigare.

Som Svensk Farmaci har berättat tidigare har Stockholms läns landsting beslutat att alla kvinnor upp till 26 år ska erbjudas HPV-vaccin gratis, men att detta inte innebär att man gör en ny upphandling av vaccin. Läkemedelsföretaget GSK, som marknadsför vaccinet Cervarix, anser att landstingets beslut strider mot upphandlingslagen och hotar med domstol för landsting som tänker följa exemplet i Stockholm.

Västra Götalandsregionen gör en helt annan bedömning än den man har gjort i Stockholm. Enligt ett bedömning i regionen som gjordes i samband med att TVL beslutade om utökad subvention av HPV-vaccin till kvinnor upp till 26 år, kan upphandlat vaccin, enligt nuvarande avtal, inte ges till kvinnor som är födda 1992 eller tidigare.

– Jag kan förstå om det verkar lite förvirrat när landstingen gör olika bedömningar, men det är den tolkning vi gör av avtalet. Detta är något som vi i landstingsvärlden nu måste reda ut tillsammans, säger Karin Lendenius, läkemedelschef i Västra Götalandsregionen.

Även om regionen har en tydlig ståndpunkt vill hon dock inte att Västra Götaland gör en egen upphandling utan ser helst att den sker på ett nationellt plan.

– Vi kommer vi att lyfta frågan i Elis, Effektiviserad läkemedelsupphandling i samverkan, på SKL, där vi ska försöka förankra betydelsen av att alla landsting genomför en gemensam nationell upphandling av HPV-vaccin. Vi hoppas självklart att Stockholm följer med i detta och att vi kan få ett beslut om en upphandling under de närmaste veckorna, säger Karin Lendenius.

Mest läst