Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Upphandla HPV-vaccin – annars väntar domstol

Läkemedelsföretaget GSK hotar med rättsprocess för landsting som erbjuder HPV-vaccin till kvinnor upp till 26 år, utan att först göra en ny upphandling.

Som Svensk Farmaci har berättat tidigare har Stockholms läns landsting beslutat att alla kvinnor upp till 26 år ska erbjudas HPV-vaccin gratis, men att detta inte innebär att man gör en ny upphandling.

Läkemedelsföretaget GSK, som marknadsför vaccinet Cervarix, har anlitat juridisk expertis med anledning av beslutet. De konstaterar att landstingets beslut strider mot upphandlingslagen.

GSK anser dock att landstinget har fattat sitt beslut utan medvetet uppsåt och därför väljer GSK att inte gå vidare i frågan och ta den till förvaltningsrätten. Däremot gör företaget klart att om något mer landsting skulle fatta ett liknande beslut, så kommer man att vidta juridiska åtgärder.

– Den här typen av beslut innebär en potentiell ökning av volymen med upp emot 40 procent i en av Europas största vaccinupphandlingar. En så stor ökning kan inte ske inom ramen för det befintliga avtalet utan det krävs en ny upphandling. För att vi som vaccinföretag ska kunna erbjuda bra priser och villkor framöver i Sverige är det viktigt att våra upphandlingar sker på ett förutsägbart sätt. Vi tycker att beslutet att vaccinera tjejer upp till 26 år är mycket bra och progressivt och vi ser fram emot att delta i en ny upphandling, säger Johan Thor, direktör för vacciner på GSK i ett pressmeddelande.

Bo Claesson, handläggare för upphandlingsfrågor inom läkemedelsområdet på SKL och en av de ansvariga för den upphandling av HPV-vaccin som SKL gjorde i samarbete med SLL 2011, bedömer att fler landsting nu kommer att vilja erbjuda gratis vaccinering för flickor upp till 26, efter TLV:s subventionsbeslut i somras. Han öppnar för att göra en ny upphandling.

– Vi tittar på om det finns förutsättningarna för komplettering under nuvarande avtal eller om det kräver någon form av ny upphandling av HPV-vaccin. Formellt kan det vara oklart om det finns någon chans att använda det gamla avtalet om HPV-vaccinering för ytterligare åldersgrupper, säger Bo Claesson till nyhetsbrevet Pharma Online.

Mest läst