Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Bättre resultat för leveranser från RGL

Efter en tuff inledning går det allt bättre med leveranserna från Apotekets regiongemensamma lager, RGL, i Västra Götalandsregionen.
– Det är faktiskt som natt och dag, konstaterar Lena Stroud, apotekare och chef för NU-sjukvårdens läkemedelsenhet, som är en av kunderna.

I våras kunde Svensk Farmaci rapportera om att NU-sjukvården i Västra Götaland drabbades av stora problem med restnoteringar och sena leveranser av läkemedel när läkemedelsförsörjningen började ske via Apoteket Farmacis regiongemensamma lager, RGL, i Mölnlycke. Nu har dock samarbetet börjat hitta sina former.

– Det är faktiskt som natt och dag. Situationen när det gäller leveranser har blivit mycket bättre och nu fungerar de nästan helt som de ska. Situationen i våras var helt oacceptabel och innebar en fara för patientsäkerheten. Det var ett under att ingenting allvarligt inträffade, säger Lena Stroud, apotekare och chef för NU-sjukvårdens läkemedelsenhet.

Hon berättar bland annat att man inom NU-sjukvården – som omfattar sjukhusen i Uddevalla, Trollhättan, Lysekil, Strömstad och Dalsland – hade problem med leveranser av i stort sett alla läkemedel, även vanliga läkemedel, som inte borde vara svåra att leverera. Därför tvingades man dagligen låna från olika avdelningar på sjukhuset för att beställande avdelningar inte skulle vara helt utan vissa läkemedel.

– Det handlade inte om vanliga inkörningsproblem. Med tanke på vad vi gick igenom i våras behöver vi inte ha några katastrofövningar på ett tag. Vi lärde oss mycket på det. Det vi hoppas på nu, när leveranserna fungerar, är att ytterligare kunna utveckla och trimma samarbetet med RGL så att det blir riktigt bra. Där är vi inte ännu, men det är något som vi måste arbeta vidare med för att vi ska bli nöjda, säger Lena Stroud.

Vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg medförde de inledande leveransproblemen för RGL att man helt enkelt avvaktade något med att använda lagret för läkemedelsleveranser. I april kom man dock igång.

– Vi har också haft problem med leveranser från RGL, men situationen har blivit allt bättre. Det gäller i hela regionen. Vi för en kontinuerlig dialog med RGL och diskuterar de problem som dyker upp så att vi kan lösa dem efterhand. Vi är visserligen inte helt nöjda ännu, det finns en hel del kvar att göra, men vi är definitivt på rätt väg, säger Fredrik Vondracek, kvalitetsansvarig vid Sjukhusapoteket VGR.

Mest läst