Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Tar hand om Tillstånd på Läkemedelsverket

Den 1 oktober tillträdde apotekaren Brita Sjöström tjänsten som direktör för verksamhetsområde Tillstånd vid Läkemedelsverket. Verksamheten som har cirka 300 medarbetare, arbetar bland annat med att bevilja tillstånd att sälja läkemedel, tillstånd för licenser samt kliniska prövningar.

– Jag är mycket inspirerad och känner en stor glädje över möjligheten att få arbeta på Läkemedelsverket. Det ska bli enormt intressant och spännande att få ta del av och bidra i det viktiga arbetet med att säkerställa att den enskilde patienten, hälso- och sjukvården, samt djursjukvården, får tillgång till säkra och effektiva läkemedel. Jag ser fram emot att få använda den erfarenhet jag fått under åren inom läkemedels- och den medicintekniska industrin, säger Brita Sjöström.

Under de senaste 20 åren har hon haft olika chefs- och projektledarpositioner på bland annat Ytkemiska Institutet, Pharmacia och Biovitrum. Närmast kommer hon från medicinteknikföretaget Bactiguard. Brita Sjöström är delägare i apoteket P/S Apotek och fram till dess att hon har avvecklat sitt delägarskap i apoteket, kommer hon inte att involvera sig i sakfrågor, som rör läkemedel, licenser samt kliniska prövningar, och istället fokusera på organisations- och personalfrågor, processfrågor och IT

Brita Sjöström berättar att det finns en hel del att ta tag i när det gäller verksamhetsområdet. Den 1 juli 2012 kom en ny lagstiftning för läkemedelssäkerhet inom EU, som kommer att ha en stor påverkan på området framöver. I januari 2013 startar även implementeringen av ny lagstiftning som gäller förfalskade läkemedel, vilket också kommer att påverka verksamhetsområde Tillstånd.

– Ser man på arbetet ur ett längre perspektiv kommer jag även att, tillsammans med mina mycket kompetenta medarbetare, fokusera på att bibehålla och utveckla den internationellt välrenommerade och respekterade verksamheten som bedrivs inom verksamhetsområdet. Vi arbetar även aktivt i många EU-samarbeten, som vi kommer att utveckla vidare, säger Brita Sjöström.

Mest läst