Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Bättre modell krävs”

En branschgemensam infrastruktur eller dosproduktion i vårdens egen regi vore bättre än dagens modell för konkurrensutsatt dos. Det tycker Thony Björk, ordförande i Sveriges Farmacevtförbund.

Konkurrensutsättningen av dos har väckt debatt på svenskfarmaci.se de senaste dagarna. Läs mer i artiklar och blogginlägg länkade nedan.

Thony Björk, ordförande i Sveriges Farmacevtförbund, är kritisk till hur konkurrensutsättningen av dos genomförts.

Hur ser du på den här typen av konkurrensutsättning där verksamhet upphandlas av landstingskluster, vilka effekter får den?

– Dagens modell är inte optimal. Genom att varje dosaktör tvingas investera i lokaler, maskiner, kompetens med mera för en period som bestäms av villkoren i upphandlingen, riskerar vi en enorm kapitalförstöring. Om man inte vinner en kommande upphandling kan hela investeringen vara förlorad. Det ger ekonomiska förluster och skapar en otrygghet för anställd personal, säger Thony Björk.

Vilka andra modeller vore bättre?

– Det finns alternativa lösningar. En kan vara att branschen gemensamt äger en eller flera produktionsanläggningar och konkurrerar med att lämna olika priser vid upphandling. En annan kan vara att vården tar över produktionen själva.

Dosfrågan ligger ju med i Sofia Wallströms pågående utredning. Vad vore vettigast att hon föreslog på området (om något)?

– Tyvärr är ju detta en omogen bransch där konkurrens än så länge tycks vara viktigare än samarbete med kontinuitet och därmed ökad säkerhet.

– Full konkurrens råder och det är ju nu snart dags för de första leveranserna från nya aktörer, även om de förskjutits. Vi får se vad som sker på marknaden. Men jag tror att det behövs ett ökat samarbete för att lösa dosfrågan på sikt, säger Thony Björk.

Mest läst