Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Oförändrat pris orealistiskt”

Apoteket AB reagerar starkt på kritiken från "Sjuklövern" om prissättningen på dos inför nästa år.

Som Svensk Farmaci skrev i morse har bytet av dosleverantör i sju mellansvenska landsting (“Sjuklövern”) fördröjts. Först den 1 oktober 2013 ska nu den nya aktören, sannolikt Svensk Dos AB, ta över enligt den planering som gäller nu.

Fördröjningen beror på att tilldelningsbeslutet överklagats två gånger, och ärendet ligger fortfarande för avgörande hos Kammarrätten i Jönköping.

Därför är landstingen i färd med att teckna ett nytt avtal med Apoteket AB för de nio första månaderna 2013.

I morse kritiserade Inger Nyblom Hermansson, ansvarig upphandlare på Landstinget Västmanland, Apoteket AB för att man i samband med detta passat på att höja priset, den så kallade dospengen, från 6,20 till 7 kronor.

Eva Fernvall, Apoteket AB:s varumärkesdirektör, uttrycker förvåning över uttalandet från Inger Nyblom Hermansson.

– Vi är de första att beklaga att hela den här processen drar ut på tiden. Men vi hoppas att landstingen ändå uppskattar att vi kan ställa upp och lösa en olycklig situation, säger Eva Fernvall till Svensk Farmaci.

– Vi är ju själva inne i en process där vi tvingas anpassa lokaler och personalstyrka. Att man tror att vi i det läget kan bibehålla samma prisnivå som idag är mycket förvånande, fortsätter hon.

Apoteket AB är, som Svensk Farmaci skrev förra veckan, mitt inne i en omorganisation där bolaget bland annat anpassas efter utfallet av landstingens upphandlingar av dos. Dagens sju dosapotek ska på kort tid bli två, endast de i Örebro och Umeå blir kvar.

Mest läst