Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Panaxiakonkursen skapar oro

Även om effekterna av konkursen för värdetransportföretaget Panaxia ännu inte är klarlagda väcker den oro i apoteksbranschen. Apoteket AB och Apoteksgruppen är två aktörer som anlitat det kraschade bolaget, och Apoteksgruppens entreprenörer finns sannolikt bland de drabbade.

Konkursen för Panaxia har i veckan visat sig drabba många företag, som matbutiker och bensinstationer. Klart är också att många i apoteksbranschen har drabbats.

– Vi väntar fortfarande på besked om eventuella förluster bland våra medlemsföretag. Vi vet att många har använt sig av Panaxia och även om situationen fortfarande är väldigt oklar när det gäller beloppens storlek med mera, kan vi dock redan nu konstatera att det är de små apoteksföretagen som kommer att drabbas hårdast av detta, säger Johan Wallér, vd i Sveriges Apoteksförening.

Anledningen till detta anser han är att stora kedjor har större möjlighet att täcka eventuella förluster och likviditetsproblem. För små apoteksaktörer, framför allt de som ägs av enskilda farmacevter, kan det bli värre.

Apoteket AB är en aktör som har anlitat Panaxia och enligt Eva Fernvall, företagets varumärkesdirektör, vill man på grund av det osäkra läget inte kommentera eventuella belopp som kan ha försvunnit i samband med konkursen. Man följer dock utvecklingen noggrant och inväntar ytterligare besked från konkursförvaltaren.

På Apoteksgruppen, där enskilda företagare driver sina apotek under ett gemensamt namn och med viss central organisation, ser man också med oro på Panaxiakonkursen. Enligt Birgitta Lange Sjöblom, presskontakt vid Apoteksgruppen, är det många av medlemsapoteken som har anlitat Panaxia för värdetransporter.

– Vi har inga säkerställda siffror på i vilken omfattning våra apotek har drabbats. Men vi analyserar läget just nu och vår förhoppning är att kunna gå in och stötta våra medlemsföretag för att underlätta i den uppkomna situationen, säger Birgitta Lange Sjöblom.

Mest läst