Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Chocken är total”

Upp till en halv miljon kronor kan apoteksföretagaren Mats Winterfeldt ha förlorat i samband med konkursen för värdetransportföretaget Panaxia.

Mats Winterfeldt driver fyra apotek i Apoteksgruppen på olika platser i landet. Han räknar med att ha förlorat dagskassor på mellan 300 000 och 500 000 kronor i Panaxiakonkursen.

– Chocken är total. Det kanske märkligaste är att det inte finns någon försäkring som täcker detta. Om en rånare tar dagskassan så täcker våra försäkringar förlusten. Men när värdetransportföretaget gör samma sak så finns inga garantier, trots att det handlar om ren stöld, säger Mats Winterfeldt.

Han berättar att han liksom de flesta andra i Apoteksgruppen i god tro anlitade ett av de tre största värdetransportföretagen i landet för att sköta hanteringen av kontanter. För Mats Winterfeldt innebar det en trygghet att likställa med att sätta in pengarna på banken.

När det nu visar sig att försäkringarna inte täcker förlusten i samband med Panaxiakonkursen ställs frågan om hantering av dagskassorna på ända. Mats Winterfeldt vill inte se en utveckling där apotekspersonalen går med dagskassorna till bankboxar ute på stan, med allt vad det innebär i form av risker. Därför anser han att frågan om ekonomisk ersättning vid den här typen av förluster är en viktig fråga, både för samhället i stort, men också för fackförbunden.

Även om det är ett tufft slag att förlora dagskassorna för fyra apotek räknar Mats Winterfeldt med att klara krisen.

– Vi har blivit bryskt luggade ekonomiskt. Men vi kommer att klara detta eftersom vi har varit förberedda på upp och nedgångar i verksamheten. Att besparingarna skulle gå till att täcka förluster av stulna dagskassor hade vi dock aldrig kunnat föreställa oss, säger Mats Winterfeldt.

Mest läst