Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Svensk apotekare leder CHMP i tre år

Ännu en svensk apotekare har nått en hög post i den internationella läkemedelsvärlden. Igår valdes Tomas Salmonson till ordinarie ordförande för EMA:s tunga kommitté för humanläkemedel, CHMP, för en treårsperiod.

CHMP ansvarar för att bereda EU:s läkemedelsmyndighet EMA:s vetenskapliga yttranden i frågor som rör läkemedel för humant bruk.

Som Svensk Farmaci skrev i våras tog Tomas Salmonson över som temporär ordförande i CHMP efter fransmannen Eric Abadies överraskande avhopp i april. Men igår valdes han alltså till ordinarie ordförande för en treårsperiod.

– Vi har sedan länge stöttat Tomas i hans arbete att verka för CHMP. Han har varit vice ordförande sedan 2007 och det är ett viktigt erkännande till honom men också till Läkemedelsverket att han nu blir vald som ordförande, säger Christina Åkerman, generaldirektör på Läkemedelsverket, i ett uttalande på myndighetens hemsida.

Svenska apotekare befinner sig sedan tidigare i toppen av flera internationella organ inom läkemedelssektorn.

Den europeiska läkemedelsindustrins lobby EFPIA leds exempelvis av apotekaren Richard Bergström. Thony Björk, apotekare och ordförande för Sveriges Farmacevtförbund, är vice president i den internationella farmacifederationen FIP.

Mest läst