Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Riksdagsledamot fick vänta – kräver svar

Riksdagsledamoten Peter Hultqvist (S) fick vänta fyra dygn på receptbelagd medicin – trots 24-timmarsregeln. Nu kräver han i en skriftlig fråga att socialministern ser till att regeln börjar fungera.

Peter Hultqvist försökte för en annan persons räkning hämta ut ett receptbelagt läkemedel på Kronans Droghandel och Apoteket AB i Borlänge. Ordinerad medicin gav allvarliga biverkningar och behövde korrigeras skyndsamt, enligt Hultqvist.

Inget av apoteken kunde dock leverera medicinen inom 24 timmar. Först måndagen den 10 september, fyra dagar senare, gick medicinen att hämta.

I en skriftlig fråga till socialminister Göran Hägglund (KD) undrar han nu vilka åtgärder som socialministern avser att vidta för att 24-timmarsregeln ska fungera i praktiken.

Ministern har nu sju dagar på sig att besvara frågan. Peter Hultqvist överväger också, beroende på svaret, att ställa en så kallad interpellation, vilket kräver ett muntligt svar. Detta enligt en artikel i Dalademokraten.

– Det här är oerhört allvarligt och det är inte en unik händelse. Patienten eller kunden, alltså den enskilda människan, blir den som får betala priset för avregleringen. De försöker få det att låta så himla bra men verkligheten ser ut på ett helt annat sätt när vinstintresse och konkurrens blir avgörande, säger Peter Hultqvist till Dalademokraten.

Mest läst