Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Okunskap på praktikapotek”

Förbundet har inga stipendier som matchar behoven hos farmacistudenter som har det tufft utan praktiklön. Beklagligt men svårt att göra något åt, anser Kristina Niemi, förbundsdirektör på Sveriges Farmacevtförbund.

Den enkät om farmacistudenternas praktik i våras som svenskfarmaci.se skrev om i förmiddags visade bland annat att 14 studenter blivit schemalagda utan att tillfrågas.

Det fick Kristina Niemi, Sveriges Farmacevtförbunds förbundsdirektör, att reagera.

– Det här är väldigt dåligt och visar på vissa av praktikapotekens okunskap om syftet med praktiken, säger hon.

– Det är också märkligt att så många som 14 studenter säger att de inte vill rekommendera sitt praktikapotek till andra studenter. Här hoppas jag verkligen att man på de aktuella apoteken är intresserade av att ta reda på vad det är som inte fungerat.

Förbundet har en hög profil i praktikfrågan och uttryckt stark kritik mot att praktiklönen försvunnit.

Varför har förbundet inte kunnat hjälpa studenter med att finansiera sin praktikperiod via stipendier?

– Det är olyckligt att praktiklönen försvunnit och i mån av möjlighet hade vi gärna hjälpt till. Men under våren har vi helt enkelt inte haft någon stipendieutlysning som gett möjlighet att finansiera studier, säger Kristina Niemi.

– Våra stipendier är i regel baserade på gåvor från apotekare och det finns väldigt tydliga regler för hur utdelning ska gå till enligt givarens villkor eller testamente. Dessutom reglerar lagstiftning att de utdelningsbara medlen inte används på annat sätt än de som givaren tänkt sig, förklarar Ritha Liljenmalm, sekreterare i de två stipendiestiftelser som Sveriges Farmacevtförbund förvaltar.

Mest läst