Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Tveksamt om Apoteket AB får öppna nya apotek

Under det andra kvartalet 2012 hade Apoteket AB en marknadsandel på 35,6 procent. Det understiger gränsen på 36 procent och innebär att Apoteket AB kan inleda nyetableringar. Fredrik Söderberg, vd på Medstop är dock tveksam till att Apoteket AB kan tillåtas etablera nya öppenvårdsapotek.

– Det här är en hårsmån från den gräns där Apoteket AB tillåts etablera nya apotek. Det finns dessutom flera osäkerhetsfaktorer i bedömningen, vilket bör leda till att etableringsstoppet kvarstår. Nu är det dock upp till ägarna att tolka resultaten i rapporten och göra en egen bedömning, säger Fredrik Söderberg, vd för apotekskedjan Medstop, i en kommentar.

I sin rapport till socialdepartementet anger KPMG att Apoteket AB under årets andra kvartal hade en marknadsandel på 35,6 procent. För att apotekskedjan ska få starta nya öppenvårdsapotek krävs att man har en marknadsandel under 36 procent.

I rapporten ses också en minskning av andelen från beräknade 36,8 procent för helåret. Under det andra kvartalet 2011 låg marknadsandelen på 37,5 procent.

När ägaranvisningarna ändrades i början av 2012, då också gränsen för marknadsandelen sänktes till nuvarande nivå, tvingades Apoteket AB stoppa ett antal planerade nyetableringar.

Enligt Eva Fernvall, varumärkesdirektör på Apoteket AB, innebär inte den nya rapporten om Apotekets marknadsandelar att man nu trycker på startknappen för nyetableringar.

– Nu kommer vi att sätta oss ner och undersöka vilka konsekvenserna kan bli av detta. KPMG har precis lämnat rapporten till socialdepartementet och därför är det alldeles för tidigt att bedöma om det är möjligt för oss att öppna nya apotek, säger Eva Fernvall.

Mest läst