Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Hjärtläkare kritiserar chipsförsäljning

Hjärtläkare kritiserar Vårdapoteket för att kedjan säljer chips på sina sjukhusbaserade apotek.

Som Svensk Farmaci skrev i fjol säljs choklad, glass, juice och rotfruktschips på Vårdapotekets apotek på syd- och mellansvenska sjukhus.

Enligt uppgifter till Svensk Farmaci inifrån kedjan har kritik mot försäljningen av främst chips framförts från hjärtläkare på några håll i landet, bland annat i Västerås där Vårdapoteket finns representerat.

Kristina Hambraeus, kardiolog vid Falu lasarett och styrelseledamot i Svenska Cardiologföreningen, tillhör de kritiska.

– Det här handlar inte direkt om hälsosamma produkter. Det känns helt onödigt. Apoteken borde koncentrera sig på sin kärnverksamhet, det vill säga att tillhandahålla läkemedel, säger hon till Svensk Farmaci.

Tobias Ekros, chef för försäljning, marknad och sortiment på Vårdapoteket, säger att kedjan fått betydligt fler positiva reaktioner än negativa på breddningen av sortimentet mot varor som glass och chips.

– Vi har valt så hälsosamma alternativ som möjligt inom produktområden där patienter och personal uttryckt en efterfrågan. Det har funnits en stor efterfrågan på ett hälsosamt snacking-alternativ från sjukhuspersonalen, säger han.

Bland vårdpersonal finns antagligen också efterfrågan på cigaretter. Överväger ni att sälja cigg också?

– Nej, det skulle vara att gå över gränsen, säger Tobias Ekros.

Mest läst