Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Stora problem med dosläkemedel

Flytten av dosrecept och införandet av Pascal har orsakat stora problem i bland annat Västra Götaland. Leveranser av dosläkemedel har uteblivit trots personalförstärkning på dosapoteket i Göteborg. Inom kort planerar de berörda aktörerna att gå ut med mer information.

Västra Götalandsregionen var häromveckan först i landet med förflyttningen av dosrecept till det nya nationella dosregistret. Samtidigt infördes beställnings- och ordinationsstödet Pascal i sjukvården.

Förändringen har nu lett till en stor mängd försenade eller uteblivna leveranser av dosläkemedel i Västsverige.

Enligt Eva Fernvall, varumärkesdirektör på Apoteket AB, beror problemen bland annat på att det nya beställningssystemet låser sig.

– Vi anser att Pascal-systemet behöver förbättras. Dessutom bör förskrivarna kunna använda systemet rätt så att det inte uppstår låsningar, säger hon till SVT:s Västnytt som uppmärksammade problemet i morse.

Svensk Farmaci ringde också upp Eva Fernvall.

Hur omfattande är problemen och hur agerar ni nu?

– Vi återkommer om det i gemensam information tillsammans med Apotekens Service och Sveriges Kommuner och Landsting som vi planerar att gå ut med inom kort, säger Eva Fernvall.

Systemskiftet har successivt genomförts i landet de senaste veckorna och enligt uppgifter till Svensk Farmaci föreligger nu också problem med dosleveranser i stora delar av landet.

Mest läst