Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Regeringen öppnar för ny generikamodell – trots allt

Regeringen ger Sofia Wallströms apoteksutredning mer tid och nya tilläggsdirektiv som öppnar för en översyn av generikamodellen.

Apoteksföretagens branschförening Sveriges Apoteksförening välkomnar beskedet.

– Vi hoppas att utredningen på allvar utvärderar hur vårt förslag till modifierad generikamodell kan användas för att förbättra patientsäkerheten och apotekens service till patienterna. Efter att tidigare ha fått beskedet att generikamodellen ligger fast, är det mycket glädjande att regeringen lyssnat på branschen och öppnar för förändringar, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, i ett pressmeddelande.

Regeringen utvidgar enligt de nya direktiven “uppdraget så att det står utredningen fritt att även lämna förslag som rör prissättning av generiska läkemedel eller som rör föreskrifterna om utbytet av läkemedel i lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. Eventuella förslag ska medföra minst samma prispress inom det generiska sortimentet som i dag och den uppkomna besparingen ska tillfalla det offentliga.”

Utredningens första deadline, den 1 september i år, flyttas nu fram till den 1 november. Andra deluppdrag ska redovisas senast den 1 april 2013 samt den 1 november 2013.

Mer information senare.

Mest läst