Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Hög tid att skärpa reglerna”

Åtgärder måste nu vidtas för att skärpa reglerna kring försäljningen av läkemedel utanför apotek, anser Sveriges Farmacevtförbund. Detta apropå resultaten från Läkemedelsverkets mystery shopping-studie.

Tidigare idag presenterade Läkemedelsverket resultaten från en så kallad mystery shopping-studie som visar på stora brister i rådgivningen om receptfritt på apotek och i allmän handel.

Thony Björk, ordförande i Sveriges Farmacevtförbund, beskriver utfallet för apotekens del som bekymmersamt.

– Jag tror att man kan hänföra en stor del av den här problematiken till att vi idag helt enkelt har för få farmacevter ute i egenvårdsområdena på apoteken, säger han.

Enligt studien gav butikspersonalen vid två av tre besök i läkemedelssäljande butiker utanför apotek förslag på läkemedel till en höggravid kvinna.

Detta trots att personalen alltid ska hänvisa till apotek eller sjukvården för rådgivning om läkemedel.

– Det är oerhört olyckligt att helt outbildad personal ger råd om läkemedel. Här är det uppenbart att information om den lagstiftning som gäller inte nått fram till personalen. Vi har alltid argumenterat för att tillståndsgivning och kontroll ska utföras av Läkemedelsverket. Nu visar det sig mycket riktigt att dagens system inte fungerar.

– Den här studien ger tillräckligt underlag för att vidta åtgärder som skärper hanteringen av läkemedel utanför apotek, säger Thony Björk.

Mest läst