Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Tomas Salmonson ställer upp i CHMP:s ordförandeval

I slutet av juni kan den svenske apotekaren Tomas Salmonson väljas till ordinarie ordförande i EMA:s mäktiga kommitté för humanläkemedel, CHMP.

Svenska apotekare befinner sig i toppen av flera internationella organ inom läkemedelssektorn.

Den europeiska läkemedelsindustrins lobby EFPIA rattas exempelvis av Richard Bergström och farmacifederationen FIP:s stiftelse FIP Foundation leds av Thony Björk, som också är ordförande för Sveriges Farmacevtförbund.

I april avgick plötsligt ordföranden för EMA:s expertkommitté för humanläkemedel, CHMP, fransmannen Eric Abadie. Beskedet överraskade många – Abadie hade visserligen förlorat sitt arbete på den franska läkemedelsmyndigheten, AFSSAPS, men det skedde redan i december i fjol.

Den huvudförklaring till avhoppet som angivits är att CHMP-uppdraget inte är avlönat. EMA hade tidigare avslagit en begäran om ersättning för uppdraget.

Kommitténs svenske vice ordförande, apotekaren Tomas Salmonson, trädde därför in tillfälligt som ordförande. Salmonson har varit ledamot i CHMP och dess föregångare CPMP i tolv år och vice ordförande i fem.

Han har nu lett två av kommitténs månatliga beslutande möten. I slutet av juni ställer Tomas Salmonson upp i valet till ordinarie ordförande i CHMP för en treårsperiod.

Mest läst