Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fler söker apotekarprogrammen

Antalet sökanden till apotekarprogrammen ökar något inför hösten – 358 sökte i första hand mot 327 i fjol. En delförklaring är dock att en ny apotekarutbildning startar i Umeå i höst.

Högskoleverket har sammanställt en analys av antalet sökanden inför hösten till några av de större yrkesexamensprogrammen. Där framgår att santalet sökanden till flera av dessa program ökat inför hösten.

Antalet förstahandssökanden till landets apotekarprogram ökade sammanlagt med 9 procent – 358 sökte i första hand mot 327 i fjol. En nyhet i höst är dock att Umeås nya apotekarprogram startar “från scratch” för första gången.

– En glädjande utveckling. Genombrottet för apotekare i landstingen och omregleringen av apoteken har öppnat nya möjligheter och det kan möjligen vara så att det nu avspeglas i ett ökat intresse för apotekarprogrammen, säger Kristina Niemi, förbundsdirektör på Sveriges Farmacevtförbund.

– När söktrycket ökar till utbildningarna ökar också chansen att de som kommer in har förmåga och kompetens att fullfölja dem.

Antalet sökanden ökade allra kraftigast till lärarutbildningarna inför höst. Där var ökningen sammanlagt 21 procent.

Mest läst