Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Ingen konflikt bakom byte i apoteksledning”

Från att ha fokuserat på uppbyggnad går Vårdapoteket in i en ny fas då de kommersiella delarna ska stärkas, berättar Lars Gunneflo, ny vd, i en intervju med Svensk Farmaci.

Som Svensk Farmaci berättade i tisdags blir den förre vd:n för svenska Pfizer Lars Gunneflo ny vd i Vårdapoteket.

Han har suttit i företagets styrelse sedan starten och ser nu fram emot att ta ett mer operativt ansvar.

– Vi har hittills arbetat med etablering av verksamheten i den tuffa och konkurrensutsatta miljö som råder i apoteksbranschen. När vi nu går in i nästa fas som är mer inriktad mot vidareutveckling och förädling av våra tjänster är det mycket stimulerande och utmanande att få ta det yttersta ansvaret, säger han.

Lars Gunneflo är utbildad kemist, men kom direkt efter utbildningen in på den kommersiella banan och har sedan varit verksam inom medicinsk teknik, bioteknik, och diagnostik. Under de senaste 15 åren har han arbetat inom läkemedelssektorn och är kanske mest känd från tiden som vd för Pfizers svenska verksamhet. De senaste sju åren har han arbetat som konsult och strategisk rådgivare inom life science-området.

Lars Gunneflo förnekar att det skulle vara en konflikt inom Vårdapoteket som ligger bakom vd-bytet i företaget.

– Det är det absolut inte. Tony Rydberg stannar kvar som vice vd och ska fokusera fullt ut på tjänsterna till slutenvården. Jag har en mer kommersiell inriktning, som gör att vi väl kompletterar varandra. Tanken med vd-bytet är att vi ska öka tempot i företaget genom att stärka den operativa ledningen med de kompetenser jag tar med mig, säger Lars Gunneflo.

Vårdapotekets huvudkontor ligger i Malmö och företagets 26 apotek finns i dag i södra och mellersta Sverige, upp till Uppsala. Dessutom sköter företaget delar av läkemedelsförsörjning och tillverkning i sex landsting: Kronoberg, Kalmar, Blekinge, Skåne, Gotland och Västmanland.

Efter en tuff period, som avmonopoliseringen av marknaden har inneburit, ser Lars Gunneflo nu fram emot att marknaden sakta men säkert kommer att mogna och få en ökad stabilitet. Att Vårdapoteket framför allt har inriktat sig på att ha öppenvårdsapotek i direkt anslutning till sjukhus tycker han är ett vinnande koncept.

– Vi har en stark plattform i våra verksamheter på sjukhusen, som ger oss möjligheter att verka för en förbättrad läkemedelsanvändning. Dessutom har vi hög kompetens både på ledningsnivå och bland medarbetarna. Det gör att vi har goda möjligheter att skapa något riktigt bra, säger Lars Gunneflo.

Mest läst