Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Byte sparar stort

Danmark sparar mångmiljardbelopp på patentutgångar och generisk substitution. Det visar en ny analys från Danmarks Apotekerforening.

Enligt analysen kommer man enbart under 2012 att spara ytterligare cirka en halv miljard danska kronor på patentutgångar för vanliga läkemedel. Det ska läggas ovanpå de fem miljarder kronor som man årligen sparar på grund av systemet med generisk substitution.

– När patentet på ett läkemedel går ut är systemet med generisk substitution verkligen effektivt för att sänka läkemedelspriserna. Det tjänar både staten och medborgarna på, säger Per Nielsen, analyschef i Apotekerforeningen.

Han berättar att de läkemedel där man kommer att göra de största besparingarna under 2012 är olanzapin, Zyprexa, men också quietapin, Seroquel, och kolesterolsänkaren atorvastatin, Lipitor. Dessa läkemedel har alla patent som nyligen har gått ut eller är på väg att gå ut.

Läkemedlet Seroquel, som används mot psykossjukdom, är det senaste läkemedlet som har förlorat sitt patent. Patentet gick ut den 27 mars, men redan nu har priserna på de vanligaste förpackningarna fallit med 90-95 procent.

Enligt Apotekerforeningen beror de kraftiga besparingar som samhället kan göra på läkemedelssidan på det system för generisk substitution som man använder sig av. Priserna utvärderas var 14:e dag och det läkemedel som är billigast inom varje läkemedelsgrupp förordas vid förskrivning, vilket gör att detta läkemedel i princip vinner marknaden under dessa 14 dagar.

Mest läst