Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Kronan vill ha ny “glesbygdsersättning”

Kronans Droghandel kommer sannolikt att stänga glesbygdsapotek när det treåriga moratoriet går ut nästa år. Företaget argumenterar nu för att en ny ersättning införs för att hålla apotek i glesbygd öppna. UTÖKAD 20:36

Som Svensk Farmaci skrivit tidigare är Kronans Droghandel den apotekskedja som har flest apotek (33) på den så kallade glesbygdslistan, som anger apotek som inte får stänga förrän nästa vår.

I ett pressmeddelande idag meddelar företaget att vissa av dessa kan komma att stänga nästa vår på grund av bristande lönsamhet.

För att undvika detta argumenterar Kronans Droghandel för att en särskild ersättning för drift av glesbygdsapotek införs.

– Vi hoppas på att hitta en lösning tillsammans med regeringen så att vi fortsatt får en god läkemedelsförsörjning i hela landet, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör.

Thony Björk, ordförande för Sveriges Farmacevtförbund, beklagar “nedläggningshotet” men tycker inte att det kommer överraskande.

– Jag förstår att det är kämpigt med lönsamheten på vissa apotek. Den marginalhöjning som genomfördes innan omregleringen har med råge ätits upp av det inkomsttapp som apotekens stora arbete med generikabytet innebär. Bytet i sin nuvarande form har inneburit mer arbete och mindre ersättning trots generikatian. Sedan kan man förstås alltid diskutera vilka kostnader som apoteken har till moderbolag med mera.

– Det som bekymrar mig mest med det här är att tillgången till personlig rådgivning av farmacevt i samband med läkemedelsexpedition riskerar att minska. Det kan få negativa konsekvenser för följsamheten till ordination och för patientsäkerheten, säger Thony Björk.

Mest läst