Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”TLV driver apoteken åt fel håll”

Apotekens handelsmarginal behöver inte justeras enligt TLV:s översyn. En dålig signal som riskerar att förändra apotekens inriktning negativt på sikt, anser Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening.

Enligt TLV:s nya översyn av apotekens handelsmarginal uppvisar de flesta apotek nu positiva resultat, trots att fler aktörer nu delar på “samma kaka” när det gäller de receptbelagda läkemedlen jämfört med monopoltiden.

Därmed finns det enligt myndigheten ingen anledning att justera nivån på handelsmarginalen i nuläget.

Den extra ersättning som apoteken fick i samband med omregleringen, generikapengen, har dock blivit något lägre än beräknat. Därför aviserar myndigheten några mindre förändringar när det gäller utbetalningen av handelsmarginalen.

Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening, håller med om TLV:s grundanalys av apoteksmarknaden, men tycker inte att myndigheten har analyserat konsekvenserna av att inte förändra handelsmarginalen tillräckligt.

– Vi riskerar att få färre apotek framöver, och också en annan typ av apotek än idag. Apotekens viktiga arbete i läkemedelskedjan ska alltså även fortsatt finansieras av schampoo och liknande. Apoteken kommer att tvingas att fokusera på annat än kärnverksamheten läkemedel och vi får ett dåligt utnyttjande av den resurs som farmacevterna utgör, säger han.

Mest läst