Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

27 apotek ännu till salu

27 av Apoteksgruppens 151 apotek är fortfarande till salu. Sju av dessa väntas övergå i entreprenörers ägo innan sommaren.

Philip Sevelius, ansvarig för apoteksförsäljningarna på Apoteksgruppen, beskriver hur försäljningsprocessen går till nuläget. Processen kan även följas på Apoteksgruppens hemsida, där apotekens status visas av färgmarkeringar i en lista.

– Försäljningen sker löpande. När vi får in ett anbud på ett apotek ändras apotekets status i listan från grön markering till gul, och ett stoppdatum sätts för ytterligare anbud. Kommer fler bud in före stoppdatumet sker sedan en öppen budgivning, ungefär som vid lägenhetsförsäljningar, säger Philip Sevelius.

Svensk Farmaci skrev tidigare om Apoteksfamiljen, en samarbetande konstellation inom Apoteksgruppen med åtta apotek, där två entreprenörer äger fyra vardera.

Finns det fler sådana grupperingar?

– Det finns några stycken, och den du nämner är den största. Men det handlar långt ifrån om majoriteten av apoteken. De flesta entreprenörer har bara köpt ett apotek, säger Philip Sevelius.

Vilken typ av apotek dominerar bland de som ännu inte är sålda?

– Det finns ingen tydlig trend. Vi har kvar apotek i såväl landsbygd som städer och det handlar både om små och stora enheter. Den geografiska spridningen är också god bland de som är kvar. Vad vi möjligen sett på senare tid är ett ökat intresse för apoteken i Skåne.

Som Svensk Farmaci skrev i mars såldes nyligen Lejonet i Simrishamn och Hjorten i Brösarp till det nystartade bolaget Österlen Apotek AB.

Mest läst