Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Tomma stolar i Uppsala

Trots goda jobbutsikter antogs bara 48 studenter till receptarieutbildningen i Uppsala med 70 studieplatser i vår. Nu riskerar även apotekarutbildningen hamna i ett läge där alla sökande antas.

Uppsala universitet är landets enda lärosäte med farmaciutbildningar som har intagning på våren. Genom åren har intresset för att söka till utbildningen alltid varit lägre på våren än vid höstintagningen.

Sedan 2008 har omkring 165 personer varje år förstahandssökt till apotekarprogrammets 105 studieplatser vid vårintagningen. Våren 2012 sjönk denna siffra till 138. Det innebär 1,3 sökande per studieplats. Alla utbildningsplatser fylldes av nya studenter.

Det senare gällde dock inte receptarieutbildningen som startade nu i vår. Här fanns 53 förstahandssökande till 70 utbildningsplatser. I slutändan antogs dock bara 48 personer till receptarieprogrammet i Uppsala som startade denna termin.

– Det är oroande att den negativa trenden fortsätter. Flera aktörer, exempelvis apoteksföretagen, facken, universiteten och studievägledarna, måste nu gemensamt arbeta för att vända utvecklingen. Det finns ju få andra treåriga universitetsutbildningar som i princip leder till garanterat jobb, och dessutom möjligheten att få jobb i stora delar av landet, kommenterar Kristina Niemi, förbundsdirektör på Sveriges Farmacevtförbund.

Vårens siffror innebär ändå att fler nya receptariestudenter börjar i Uppsala denna termin än våren 2011. I fjol sökte bara 30 personer i första hand till de då 40 utbildningsplatserna på receptarieprogrammet i Uppsala.

Mest läst