Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Grönt för alla att öppna ombud”

Det finns inga legala hinder för andra aktörer än Apoteket AB att etablera apoteksombud, enligt Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening. Men intresset är antagligen begränsat, tror han.

Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening, tror inte att beskedet om Apoteket AB:s förlängda åliggande att driva apoteksombud har så stor betydelse.

– Det gör nog inte så stor skillnad. Jag tror inte att Apoteket AB hade några planer på att lägga ned ombud i någon större omfattning, och inte heller att andra planerade att öppna nya. Frågan påverkar inte heller vad som händer med glesbygdsapoteken efter det att treårsfristen gått ut. Oavsett ombuden tror jag att ett antal glesbygdsapotek kommer att läggas ned då, men vi får knappast se någon massiv apoteksdöd i glesbygden, säger Johan Wallér.

Det verkar vara en utbredd uppfattning att bara Apoteket AB får öppna ombud. Bland annat skrev ledande centerpartister nyligen i ett debattinlägg om att alla aktörer borde får öppna apoteksombud. Men hur är det legala läget?

– Det stämmer inte att ingen annan än Apoteket AB får driva apoteksombud, det har förekommit en del missuppfattningar kring det, bland annat i debattinlägg. Vi har kontrollerat frågan med juridisk expertis och slutsatsen är att det inte finns några hinder för privata aktörer att starta apoteksombud. Men jag tror att intresset är begränsat.

Han tycker också att man kan fundera över företeelsen apoteksombud i dagens läge, när receptfritt redan finns i butikerna och receptläkemedel kan beställas från distansapotek för leverans via posten – som också finns i butiken.

– Skillnaden i praktiken blir att apoteksombudet på papperet har möjlighet att erbjuda ett något bredare sortiment av receptfritt.

Mest läst