Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Kontroversiell entreprenör går sin egen väg i Skåne

Apotekaren Magnus Wetter beslöt att stänga sitt apotek i Eslöv – men ändrade sig i sista stund. Hans affärsidé med distanshandel och utkörning av läkemedel till kunder är ovanlig – men helt ok enligt Läkemedelsverket. Han anser sig ha blivit utsatt för orättvis smutskastning från andra apoteksaktörer.

Det har blivit några turer i Magnus Wetters Skåneapoteket, som startade 2010. Först öppnade han i Löddeköpinge, men snart flyttade han sin verksamhet till Eslöv.

I julas kom beskedet att han lägger ner apoteket i Eslöv av lönsamhetsskäl, efter att ytterligare ett apotek öppnat på orten. Det beslutet har han dock dragit tillbaka.

– Vi kommer att stanna i Eslöv. För att klara det ekonomiskt ska vi istället dra ner på verksamheten genom att bara ha öppet till klockan 17 på vardagar och stänga på helger. Nu fokuserar vi på de kunder som vi har och försöker ge dem en så god service som möjligt, säger Magnus Wetter.

Han berättar att reaktionerna på beslutet att stänga ner apoteket i Eslöv gav starka bland de boende i Eslöv.

– Det var helt otroligt. Människor började ringa till mig, stoppa mig på gatan och vädja om att vi inte skulle stänga. Det visade sig att för många äldre, som trots allt är basen i kundkretsen, är det är det viktigt att verksamheten finns kvar. Det fick mig att tänka om, säger Magnus Wetter.

I januari i år rapporterade han till Läkemedelsverket att han startar en verksamhet med försäljning av receptfria läkemedel i Staffanstorp. Men på grund av nyetablering av två apotek i vår, utöver ett befintligt i Staffanstorp, är han dock försiktig när det gäller eventuella planer på att även utveckla sin verksamhet till ett fullskaligt apotek.

– Det finns många osäkerhetsfaktorer eftersom fler aktörer nu etablerar sig. Därför ligger det på is tillsvidare, säger Magnus Wetter.

Den verksamhet Magnus Wetter bedriver har uppmärksammats sedan starten. Han medger att den stundvis har bemötts med tuffa tag från andra apoteksaktörer.

– Det har spridits osanna rykten om mig och min verksamhet och en del vill helt enkelt inte att den ska finnas. Det handlar om den svenska avundsjukan, säger Magnus Wetter.

Något som har fått andra apoteksaktörer att höja på ögonbrynen är bland annat det tillvägagångssätt han har när han bedriver distanshandel. I Staffanstorp erbjuder han bland annat sina kunder att lämna in recept. Recepten hanterar han via apoteket i Eslöv och sedan kör han ut läkemedlen till patienterna.

Enligt Läkemedelsverket är detta sätt att agera enligt reglerna när det gäller Wetters tillstånd att bedriva distanshandel vid öppenvårdsapotek, förutsatt att han även följer reglementet när det exempelvis gäller förvaring av läkemedel och att rätt läkemedel levereras till rätt patient.

– Det är helt i sin ordning, förutsatt att man följer gällande föreskrifter. Jag kan förstå att det finns synpunkter bland konkurrenter, men det är helt enkelt bara ett nytt sätt att lösa det på. I dag är det lite ovanligt, men det är kanske något som kommer, säger Annika Wereen, utredare vid Läkemedelsverkets inspektionsenhet.

Sommaren 2011 genomförde inspektionsenheten en rutininspektion av Skåneapoteket i Eslöv. Då fann man 23 punkter som behövde åtgärdas, vilket Magnus Wetter också uppger att han har gjort i en åtgärdsplan.

Mest läst