Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

SoS: Snabbare handläggning senare i år

De långa väntetiderna för att få ut sin yrkeslegitimation från Socialstyrelsen är ett tillfälligt problem, enligt Socialstyrelsen. Men förbundsordförande Thony Björk är kritisk mot att myndigheten inte har någon plan för de studenter som drabbas i nuläget.

Som Svensk Farmaci skrivit tidigare drabbas nyexaminerade farmacevter som fått jobb på apotek i nuläget hårt av Socialstyrelsens långa handläggningstider. Utan legitimation får de nyexaminerade farmacevterna inte skriva på recept, trots sin examen.

Socialstyrelsen har nu svarat på ett brev från förbundsordförande Thony Björk, där myndigheten ombeddes ge en förklaring till de långa handläggningstiderna. Thony Björk efterlyste också en plan för hur myndigheten tänker sig att lösa problemet för de studenter som drabbas i nuläget.

I svaret skriver Anders Printz, avdelningschef på Socialstyrelsen, att problemet är tillfälligt och beror på Socialstyrelsens byte av ärendehanteringssystem.

Bytet är enligt honom nödvändigt för att Socialstyrelsen inte ska förlora viktig information, inte riskera haverier, öka enhetligheten i bedömningar och på längre sikt göra det möjligt att söka legitimation på nätet.

Under övergångstiden är handläggningstiderna därför 6-8 veckor. Målet är dock att under året komma ner till de normala tiderna som ”bara är några dagar”, enligt Anders Printz.

”Vi beklagar djupt de olägenheter som vi förstår att detta förorsakar”, avslutar Anders Printz sitt svar.

Thony Björk är inte nöjd med Socialstyrelsens svar.

– Det är tråkigt att Socialstyrelsen uppenbarligen inte har någon plan för de studenter som drabbas i nuläget. Dessutom anges det bara som ett mål att ha detta klart vid årsskiftet. Det vore önskvärt att man löser detta tidigare än så, säger Thony Björk.

Mest läst