Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Legitimation – var god dröj

Socialstyrelsen tar uppemot tio veckor på sig för att utfärda legitimation till nyexaminerade farmacevter. Det gör att nyexaminerade som fått jobb på apotek inte kan skriva på recept. Väntetiden är orimlig anser förbundet, som nu ska uppvakta Socialstyrelsen i frågan.

En av de drabbade är apotekarstudenten Sara Maxe i Uppsala, som avslutade sin praktik igår.

Hon kontaktade Socialstyrelsen i morse och fick beskedet att handläggningstiden är uppemot åtta veckor, plus eventuell tid för att ansökan ska registreras. Det senare kan handla om en eller ett par veckor.

– Som det ser ut just nu kommer det dröja cirka tio veckor innan vi apotekarstudenter som precis gjort praktiken får vår legitimation, säger hon.

Tidigare har det funnits undantagsregler – då räckte det med att ha fått sin ansökan registrerad hos Socialstyrelsen för att kunna skriva på självständigt.

– Men det besked jag fått från Socialstyrelsen nu är att detta inte tycks gälla längre, säger Sara Maxe.

Eftersläpningen kan komma att få negativa konsekvenser för de nyexaminerade, men också för de apoteksföretag som anställt dem. Därför har en grupp studenter idag kontaktat apotekskedjornas kvalitetsansvariga i frågan.

De har också kontaktat Socialstyrelsen direkt, och Sveriges Farmacevtförbund.

Förbundet planerar nu att kontakta Socialstyrelsen i ärendet.

– Den här är förstås en oacceptabel situation som studenterna hamnat i. I ett läge där vi har en brist på farmacevter är det orimligt att en myndighet bidrar till att förvärra situationen genom så här långa handläggningstider, säger Martin Lindeblad, förhandlingschef på förbundet.

Mest läst