Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Anmärkningsvärd prissänkning”

Apoteket AB:s stora sänkning av sitt dosanbud i Region Skåne är anmärkningsvärd, enligt konkurrenten Bonver/Apotekstjänsts vd Thomas Hilmo. Hans företag har överklagat dosupphandlingen i Region Skåne, och väntar nu besked från förvaltningsrätten.

Tomas Hilmo är vd på Bonver, vars dotterbolag Apotekstjänst överklagade tilldelningsbeslutet i den första nationella dosupphandlingen som avser sju mellansvenska landsting. Uppdraget gick till Svensk Dos AB.

Inom kort väntas besked om förvaltningsrätten kommer att beakta Apotekstjänsts överklagande i ”sjuklövern”.

– Det kan komma vilken dag som helst nu, säger Thomas Hilmo till Svensk Farmaci.

Svensk Dos AB tog nyligen även hem Region Skånes dosupphandling. Även här har Apotekstjänst lämnat in ett överklagande.

– Det här överklagandet är en naturlig följd av att vi överklagade det första beslutet. Även om det inte handlar om ett nollbud från Svensk Dos i detta fall så finns samma grundproblematik, säger Thomas Hilmo.

För någon månad sedan beskrev han skälen till det första överklagandet i Svensk Farmaci.

– Vi har själva gjort rigorösa kalkyler av de komplicerade ekonomiska och tekniska flödena i dosverksamheten. Vi har pressat kostnader rejält och hamnar ändå betydligt närmare Apotekets än Svensk Dos anbud. Svensk Dos har halverat kostnaderna. Att plötsligt hitta så stora intäktsflöden i en väldigt styrd tjänst, flöden som varken vi eller Apoteket Farmaci identifierat, är orealistiskt. Det handlar om en enorm skillnad i pris, sa Tomas Hilmo till Svensk Farmaci i slutet av januari.

Som Svensk Farmaci skrev för en dryg vecka sedan sänkte Apoteket AB sitt anbud med totalt 25 miljoner kronor i en sista förhandlingsomgång med Region Skånes tjänstemän.

Tomas Hilmo beskriver denna sänkning som ”anmärkningsvärd”, utan att vilja utveckla resonemanget ytterligare.

Men även ni sänkte ju ert bud, visserligen i mindre omfattning, i den sista förhandlingsrundan. Kommentar?

– Region Skånes upphandling skiljer sig från de övriga vad gäller en parameter och det hade vi missuppfattat. När vi insåg det kunde vi åstadkomma en prissänkning, säger Thomas Hilmo.

Mest läst