Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Kraftig prissänkning räckte inte

Apoteket AB sänkte sitt dos-anbud i Region Skåne med 25 miljoner kronor i en sista förhandlingsrunda. Företaget blev därmed klar tvåa, men det räckte inte för att ta hem upphandlingen. UPPDATERAD 16:16

Svensk Farmaci har tagit del av anbudspriserna i Skånes aktuella upphandling av dosläkemedel, där tilldelningsbeslutet kom igår. Tre anbudsgivare deltog – vinnande Svensk Dos AB samt Apoteket AB och Apotekstjänst AB.

Alla tre anbuden uppfyllde de så kallade skallkraven. Regionen gav sedan budgivarna tillfälle till slutförhandlingar med regionens tjänstemän och möjlighet till justeringar av sina prisnivåer.

Av beslutsdokumentet framgår att Apoteket AB sänkte sitt anbud kraftigt i denna förhandlingsrunda – från 5,80 kronor per patient och dygn avseende en dosdispenseringsperiod på 14 dagar, till 3,93 kronor.

Det motsvarar en prissänkning på 25,2 miljoner kronor för avtalsperioden eller 12,6 miljoner kronor per år.

Apotekstjänst AB sänkte sitt anbud i betydligt mindre utsträckning – från 5,98 till 5,43 kronor. Svensk Dos AB förändrade inte sitt anbud på 2,64 kronor per patient och dygn.

Svensk Dos AB:s anbud, liksom Apotekets och Apotekstjänsts, motsvarar en stor besparing för regionen jämfört med dagens läge. Idag betalar Region Skåne 6,28 kronor till Apoteket AB per patient och dygn för dostjänsten.

Regionen tror att upphandlingen kan bidra till att fler patienter kan få dosläkemedel i framtiden.

– Statsbidraget för dostjänsten räcker inte till hur många patienter som helst. Men om vi nu får ett lägre pris kan vi ta in fler patienter där ansvarig läkare bedömer att behov finns, säger Peter Sigsjö, enhetschef vid regionens avdelning för hälso- och sjukvård, i ett pressmeddelande.

Mest läst