Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Halland får vänta på VGR

Den halländska sjukvården kommer inte att få leveranser från det regiongemensamma centrallagret i Mölnlycke förrän i mars – efter hela Västra Götaland. Tills dess får regionen agera kreativt för att lösa läkemedelsförsörjningen.

Region Halland upphandlade häromåret läkemedelsförsörjning till sjukvården tillsammans med Västra Götaland. Resultatet blev att Apoteket Farmaci ska sköta läkemedelsleveranserna medan APL tog hem tillverkningen av extempore.

För Hallands del trädde de nya avtalen i kraft redan den 1 december i fjol, mot den 1 mars i år i Västra Götaland.

Till stor del ska leveranserna av läkemedel i det nya systemet ske från ett regiongemensamt centrallager (RGL) som Apoteket Farmaci har byggt upp i Mölnlycke utanför Göteborg.

Utöver det ska lager för basläkemedel finnas på vårdavdelningarna. Läkemedelsautomater med andra läkemedel som måste finnas lokalt finns redan på sjukhusen i Varberg och Halmstad.

Som Svensk Farmaci skrev i höstas var tanken att Region Halland skulle kopplas på mot RGL successivt tidigt under 2012. Enligt ursprungsplanen skulle detta ha skett i mitten av denna månad, men nu har detta skjutits fram till den 5 mars – det vill säga efter hela Västra Götalandsregionens skifte.

– Anledningen är att Apotekets nuvarande IT-stöd inte enkelt kan hantera olika nettopriser. Västra Götaland lagerläggs först och vi strax därefter. Östra sjukhuset i Göteborg är redan påkopplat mot RGL, säger Patrik Olsson, verksamhetschef vid Läkemedelsenheten i Region Halland.

I mellantiden hanterar Region Halland de befintliga sjukhusapoteken, som sedan är planerade att fasas ut, som RGL, vid sidan av de fungerande lagerautomaterna på sjukhusen.

– Det här har orsakat en del bekymmer i form av restsituationer, men med kreativt arbete har vi fått det att fungera något så när.

APL har tagit över cytostatikaberedningen på sjukhuset i Varberg sedan den 1 december.

– Här fungerar servicen mot kunderna utmärkt. Vi har haft vissa problem kring faktureringen, men det handlar nog om inkörningsproblem, säger Patrik Olsson.

Övrig extempore till regionens patienter tillverkas av APL i Göteborg.

Mest läst