Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fel av Apoteket att dra in praktikplats

En apotekarstudent i Göteborg fick praktikplats på Apoteket AB, men hade fått jobb på en annan kedja efter examen. När Apoteket AB fick veta det drog man tillbaka praktikplatsen. Kursledningen i Göteborg och alla apoteksaktörer – inklusive Apoteket AB – tar nu avstånd från agerandet.

Det var Svensk Farmacis bloggare Isabella Stenmark som först beskrev fallet i januari, vilket väckte många reaktioner i kommentarsfältet.

För den aktuella studenten löste det sig visserligen – den kedja som hon skulle börja jobba på efter examen gick in och erbjöd henne en praktikplats – men fallet väcker principiella frågor.

Enligt avtalen mellan apoteksföretagen och universiteten som anordnar farmaciutbildningar har apotekskedjorna inte rätt att fritt välja studenter till sina apotek.

Ann-Charlotte Mårdby är en av de ansvariga för praktikkursen vid apotekarprogrammet vid Göteborgs universitet.

– Vi har nu haft det här fallet uppe för diskussion på ett möte med alla apoteksaktörer. Vi och alla kedjorna var rörande överens om att det inte får gå till så här. Även en representant från kedjan som drog in praktikplatsen, en överordnad till kedjans normala kontaktperson för praktikplatserna, deltog och höll med om att detta var felaktigt, säger hon.

– Det är viktigt att den här insikten också filtrerar ned till de enskilda apoteken. Vi hoppas verkligen att det här inte kommer att upprepas.

– Jag tror att man kan se det som ett utslag för att konkurrensen på marknaden är ny och upplevs som svårhanterlig. Det finns en överdriven rädsla från vissa håll, säger Ann-Charlotte Mårdby.

Mest läst