Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Första veckan på apotekspraktiken

Den första februari påbörjade vi apotekarstudenter vår praktik runt om i landet. Själv har jag fått lämna mitt kära Göteborg för en något mindre metropol i Småland. Trots avsaknaden av både spårvagnar och fiskmåsar, är mina allra första intryck av staden över förväntan.

En bidragande faktor till denna positiva start är naturligtvis det varma mottagandet som jag har fått av personalen på mitt praktikapotek. Första dagen bjöds det på semlor och jag fick till och med en blombukett att ställa på bordet i min tomma lägenhet.

Under den senaste veckan har jag dammat av ordentligt i minnesarkivet. Preparatnamn och verkningsmekanismer börjar komma tillbaka. Ändå känns mitt huvud som en ordentligt omskakad snökula. Informationen yr som ett snöoväder och jag bara längtar tills dess att allt fallit ned och på plats.

Just nu är tanken att vi ska fokusera på författningar och receptexpediering. Därför har jag fått stå bredvid olika farmacevter när de expedierar läkemedel för att få chansen att bekanta mig med de omfattande procedurerna.

För mig har det varit väldigt givande och jag kan inte låta bli att beundra farmacevterna, de kan så mycket! För tillfället kan inte jag göra särskilt mycket men då och då har jag fått äran att plocka de förskrivna läkemedlen ur de där utdragbara lådorna. Den allra första gången jag fick det uppdraget var det nog svårt att se skillnad på mig och en påfågel.

En del tid har tillbringats ute bland handelsvarorna och de receptfria läkemedlen i egenvården. Och en sak är säker, apoteksteknikerna behöver inte oroa sig för att någon gång ha problem med minnet. Jag är nöjd över att äntligen ha lärt mig var olika typer av produkter står men det kommer dröja ett tag innan jag spelar i samma division som dem. Tänk att på rak arm kunna besvara mängder av frågor och dessutom hålla koll på ett sortiment som ständigt förändras. Snacka om daglig hjärngympa.

Även om mina känslor varit blandade inför praktiken med tanke på strul med praktiklönen, CSN och kursregistrering så är jag riktigt nöjd med min första vecka. Det är synd att praktiken infaller så pass sent i utbildningen för det är roligt att vara på ett apotek och det ger en rejäl inblick i farmacevtyrket.

Mest läst