Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fel av Reinfeldt om apotek

Försäljningen av statliga apotek hamnade i eldlinjen i gårdagens partiledardebatt. Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt ”finns den större delen av apoteken kvar hos Apoteket AB” – men bolaget äger bara 364 av drygt 1200 apotek i landet (UPPDATERAD 24 JAN)

Som Svensk Farmaci rapporterat tidigare är det enligt politiska kommentatorer inte osannolikt att apoteksfrågan blir viktig i oppositionens argumentation inför valet 2014.

Treårsfristen som omöjliggör nedläggningar av tidigare statliga apotek går ut i början av 2013. Vad som händer därefter har antagits bli avgörande för frågans dignitet i valrörelsen.

Redan tidigt i gårdagens partiledardebatt i riksdagen dök försäljningen av apotek upp i debatten. Det var inte oväntat socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt som väckte frågan, som en del i kritiken av försäljningar av offentlig verksamhet.

När statsminister Fredrik Reinfeldt sedan försvarade apoteksförsäljningen sa han följande: ”Den större delen av apoteken finns kvar hos Apoteket AB. Håkan Juholt karikerar. Det är som om verkligheten inte räcker. Man måste ta i lite för mycket, annars riskerar poängen att inte nå fram”.

Frågan är dock vem som ”tog i” i den här frågan. En majoritet av de svenska apoteken var/är inte i Apoteket AB:s ägo, varken räknat efter utförsäljningen hösten 2009 eller i nuläget.

– Den senaste siffran jag fick på antalet apotek som vi äger var 364, säger Eva Fernvall, varumärkesdirektör på Apoteket AB till Svensk Farmaci.

Enligt Sveriges Apoteksförening är det totala antalet apotek i landet idag cirka 1200.

Statsministern sa också att det ”nu öppnas en del apotek på ställen i landet där det förr inte fanns apotek”.

Uppgiften är inte felaktig, men ”en del” är inte särskilt många. Doc Morris har öppnat två apotek på orter som tidigare inte hade något apotek – i Älmsta och Insjön. Även Mellbystrand i Halland och i Löddeköpinge i Skåne har fått sina första apotek sedan omregleringen – men mycket mer är det inte.

Enligt myndigheten Tillväxtanalys aktuella delrapport om geografisk tillgänglighet har ”endast ett fåtal apotek etablerats på orter där det tidigare saknats apotek”. De fåtaliga sådana nyetableringarna har dessutom tillkommit i det som myndigheten kallar ”tätortsnära landsbygd”. I ren glesbygd är antalet apotek enligt Tillväxtanalys oförändrat efter omregleringen.

Mest läst