Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Potensmedel innehöll giftet stryknin

Läkemedelsverkets analyser av höstens beslagtagna potensmedel visar att de överlag höll mycket dålig kvalitet. Ett av de undersökta potensmedlen innehöll den giftiga substansen stryknin.

Produkterna är en del av det som beslagstogs i Sverige i höstas i “operation Pangea IV”, där tull, polis och Läkemedelsverket samverkade. Av de totalt 42 000 tabletter och kapslar som togs om hand vid 51 beslag utgjorde potensmedel cirka 6 300.

Enligt ett pressmeddelande från Läkemedelsverket idag innehöll produkterna, som man nu har undersökt, flera odeklarerade substanser och höll överlag riktigt låg kvalitet.

I 17 av de 51 analyserade beslagen inom området potens och penisförstoring stämde inte innehållsdeklarationen med innehållet.

I det största beslaget som omfattade 1 800 tabletter hittades den smärtstillande substansen diklofenak, som var odeklarerad.

Tullverket beslagtog också 180 tabletter Penisole, ett medel som marknadsförs för penisförstoring och potens. Efter laboratorieanalyser visade sig produkten bland annat innehålla små mängder stryknin, ett ämne som är giftigt i mycket låga doser. Dödlig dos för barn kan vara 15 mg och för vuxen 50-100 mg.

– Stryknin stimulerar det centrala nervsystemet och kan i högre doser leda till kraftiga muskelsammandragningar och andningsproblem. Det är givetvis oroväckande att denna substans förekommer i produkter som kan köpas av vem som helst, säger Mark Personne, verksamhetschef för Giftinformationscentralen, i pressmeddelandet.

Mest läst