Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Danmark stänger dörr till liberalisering av ägandet

Den nya vänsterregeringen i Danmark vill modernisera apoteksväsendet – men det blir inte någon reformering av ägandet som i Norge och Sverige.

Efter maktskiftet i Danmark aviserade den nya vänsterregeringen tidigt, som Svensk Farmaci skrev i höstas, att den vill undersöka möjligheterna att modernisera apotekssektorn.

Det var dock under en period oklart huruvida detta betyder att en reform i stil med de norska och svenska, som öppnat för internationella apotekskedjor, kan bli aktuell.

Under hösten har dock politiska signalerna successivt blivit tydligare – någon liberalisering av ägarskapet i Danmark står inte på den politiska agendan. Vid den danska apotekarkonferensen i december var budskapet från hälsominister Astrid Krag, Socialistisk Folkeparti, entydigt: Danmark kommer inte att liberalisera etableringsrätten för apotek.

– Många länder omkring oss har förändrat grundläggande i apotekssektorn och gjort både etableringsrätten och priserna friare. Så långt tycker jag inte att vi ska gå, meddelade hon åhörarna via en videolänk.

Istället förespråkar regeringen en ”modernisering med fokus på tillgänglighet, patientsäkerhet och rådgivning”.

Vid en debatt på apotekarkonferensen, som refereras i Apotekerforeningens tidning Farmaci, framgick dessutom att såväl regeringspartiet socialdemokraterna som oppositionspartiet de konservativa har samma syn.

De politiska turerna kring den danska apoteksmarknaden har varit många på senare tid.

Så sent som i april inledde den förra danska regeringen, på initiativ av partiet Liberal Alliance, en utredning med sikte på en liberalisering som ett led i ett konkurrenspaket.

Mest läst