Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Så här i juletider…

Så här i juletid tycker jag det extra roligt att vara apotekarstudent, särskilt när jag ska inleda artiga bordkonversationer på släktmiddagar och andra festliga tillställningar.

Ja, ni vet hur det kan bli. Du hamnar bredvid din kusins mans systerson som du senaste träffade när du var tio år och innan glöggen lättat sinnena något kan samtalet bli lite krystat. Hur många gånger kan man säga att sillen är utsökt?

För att undvika detta brukar jag lite ledigt inleda med att berätta om mina studier för att sedan sträcka mig efter julmusten.

”Förresten, du visste väl att det var ett gäng apotekare i Stockholm som lanserade julmusten som ett alkoholfritt alternativ till julölen?”

När min granne förvånat skakar på huvudet börjar jag då berätta om hur man på 1800-talet sålde olika vattensorter på apoteken i Stockholm. Sortimentet utökades många år senare med kolsyrade läskedrycker och däribland även julmust. Den svenska kemisten som komponerade ihop det hemliga julmustsreceptet vågade nog aldrig våga hoppas på att hans dryck skulle bli en sådan succé.

Jag kan lova dig, det är en garanterad ice breaker. Oroa dig inte, är du utomlands och upplever en liknande situation är det bara att sträcka sig efter en burk med Coca-Cola. Som ni kanske vet var det faktiskt en apotekare som hittade på det receptet.

Med dessa ord går jag på jullov och önskar er läsare God Jul och Gott Nytt År!

Isabella Stenmark

Mest läst