Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Ordstrid om kritiserad pressinformation

Expressens chefredaktör sällar sig till Läkemedelsverkets kritiker i Pradaxa-fallet, efter ett radioinslag i helgen. Verket agerar skamligt, enligt Mattsson. Läkemedelsverket utvecklar sitt resonemang på myndighetens webbplats.

Svensk Farmaci har tidigare i höst flera gånger uppmärksammat Läkemedelsverkets kritik av ett pressmeddelande om Pradaxa från Boehringer Ingelheim, se länkar här nedan.

Läkemedelsverket krävde i september mot vite om 750 000 kronor att Boehringer Ingelheim återkallade det aktuella pressmeddelandet, som verket ser som marknadsföring. Det har bolaget gjort, men företaget har överklagat beslutet och ärendet ligger hos Förvaltningsrätten i Uppsala.

Enligt läkemedelslagen är marknadsföring för receptbelagda läkemedel riktad till allmänheten förbjuden. Journalister kan, enligt verkets tolkning, ses som en del av allmänheten.

Men kritiker, både branschföreträdare och jurister, har tolkat verkets agerande som en inskränkning i den grundlagsstadgade yttrandefriheten.

I helgen uppmärksammade SR-programmet Medierna ärendet. Redan innan programmet hade sänts lade Läkemedelsverket ut en text på sin hemsida där verkets resonemang utvecklas.

En som reagerade på radioinslaget var Thomas Mattsson, Expressens chefredaktör. I programmet framkommer att Läkemedelsverket även varit på väg att agera direkt mot medier, bland annat Mattssons egen tidning.

På sin blogg skriver Thomas Mattsson att ”statliga Läkemedelsverket sällar sig till den skammens lista av aktörer som vill få tidningar, radio och tv att inte våga eller vilja eller få publicera vad man anser relevant – det är faktiskt kort och gott just skamligt”.

Mest läst