Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Richard Bergström prisades i Södertälje

Apotekaren Richard Bergström, vd på EFPIA, har utsetts till Årets Farmacevt 2011. Den tidigare ledamoten i förbundets centralstyrelse flög in från Bryssel för att ta emot priset vid fullmäktigemötet i Södertälje i helgen.

Efter ett inledande yrkesliv på Läkemedelsverket och inom regulatory affairs på olika läkemedelsföretag i Sverige och utomlands, handplockades Richard Bergström 2002 till vd-stolen på Lif där han var läkemedelsbranschens främsta ansikte utåt under ett knappt decennium.

Han ledde där den svenska läkemedelsindustrins färd mot större öppenhet och bättre anseende under 00-talet. Bland annat skärptes etiköverenskommelsen med SKL under hans period på Lif, och öppen redovisning av alla samarbeten mellan läkemedelsföretag och patientorganisationer kom till stånd.

I mars i år tillträdde Richard Bergström motsvarande position på den europeiska branschorganisationen för forskande läkemedelsindustri, EFPIA, i Bryssel.

Enligt prismotiveringen får Richard Bergström priset eftersom han ”lyckats förändra läkemedelsbranschens image och agerande på den svenska marknaden från kortsiktig vinstmaximering till långsiktigt ansvarstagande. Han har bland annat drivit igenom skärpta etiköverenskommelser med Sveriges Kommuner och Landsting, öppen redovisning av allt samarbete mellan läkemedelsföretag och patientorganisationer, utbildning om läkemedel och äldre för undersköterskor och vårdbiträden och miljöklassificering av läkemedel”.

Utmärkelsen Årets Farmacevt, som delas ut av Sveriges Farmacevtförbunds styrelse, tilldelas en ”farmacevt som genom sina insatser inom den praktiska farmacin har bidragit till att förstärka, utveckla eller befästa farmacins roll i samhället”. Utmärkelsen instiftades 1983.

Mest läst