Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

LV agerar inte mot kritiserad kampanj

Läkemedelsverket, LV, vidtar inte åtgärder mot Bayers omdiskuterade kampanj "Let's talk balls". Kampanjen, som syftar till att uppmärksamma testosteronbrist, bedöms inte utgöra reklam mot allmänheten.

– Vi kan inte se att det faller under den lag som reglerar marknadsföring av humanläkemedel. Bland annat handlar det om att man inte pratar om ett specifikt preparat, säger Ragnhild Johnsson, utredare på LV, till nyhetsbrevet Pharma Online.

Kampanjen har varit omdiskuterad i sin helhet. Kritikerna har invänt att sjunkande testosteronvärden hos män är en naturlig del av åldrandet och att studier visar att behandling med testosteron bland annat kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom.

– Har man symptomen och går till läkaren så utgår vi ifrån att läkaren tar sitt ansvar och vid en behandling informerar om både nytta och eventuella risker, säger Ingalill Hyltander, affärsområdeschef på Bayer, till Pharma Online.

Mest läst