Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Borg ryter till

Finansminister Anders Borg vill nu ”skyndsamt” stoppa riskkapitalbolagens avdragsmöjligheter, med anledning av deras sätt att kringgå skattelagstiftningen. Men oppositionen tycker att regeringen agerar senfärdigt.

Ränteavdrag gör det i dag möjligt för riskkapitalister med moderbolag i skatteparadis att undvika skatt i Sverige. Moderbolagen lånar ut pengar med hög ränta till de svenska bolagen, som kan dra av räntekostnaderna i Sverige.

Fenomenet är inte unikt för apotekssektorn, men efter gårdagens medieuppmärksamhet riktar finansminister Anders Borg nu upprördhet mot apotekskedjorna Medstop och Apotek Hjärtat.

– Läkemedel ska vi ha ett allmänt ansvar för men låt oss konstatera att staten lägger över 20 miljarder i läkemedelssubventioner och sedan tillkommer mycket betydande belopp från landstingen. Mot det perspektivet är det naturligtvis djupt stötande om bolag därefter skickar skatteintäkterna till skatteparadis eller helt undkommer beskattning, säger han till Ekot.

Han menar att möjligheten till skatteflykt måste täppas till ”snarast”.

Den pågående skatteutredningen ger resultat först 2015, men Borg flaggar för tidigare delbetänkanden.

– Vi skickar gärna signaler till de här bolagen att det här är upplägg som inte kommer att fungera långsiktigt och att de bör ta sig ut dem, säger Anders Borg.

Lena Hallengren, socialpolitisk talesperson (S), tvivlar dock i en intervju i Svenska Dagbladet idag på att Borg känner uppriktig oro.

– Anders Borg säger att han känt till detta under en längre tid. Han hade kunnat kasta fram en lagstiftning betydligt snabbare, säger hon till Svenska Dagbladet.

Mest läst