Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Hjärtat: Våra ägare ser gärna tydligare lag

Apotek Hjärtat är ett av de apoteksföretag som utpekas som inblandade i avancerad skattesmitning. Vi följer svensk lag och våra ägare ser gärna en översyn av lagstiftningen, säger vice vd Bodil Eriksson.

Apotek Hjärtat är ett av de apotekskedjor som påstås vara inblandade i avancerad skatteplanering genom att ta emot lån från ägare som är verksamma i lågskatteländer. Eftersom räntan är hög slipper de beskattning i Sverige, hävdar kritikerna. Finansminister Anders Borg hävdar till Ekot att de och andra bolag som göra samma sak bör ta sig ur sina nuvarande upplägg.

– Apotek Hjärtat och vår verksamhet med över 270 apotek och 2 000 medarbetare följer svensk lagstiftning och betalar skatt i Sverige, svarar Bodil Eriksson, vice vd för företaget.

Anders Borg vill också se över lagstiftningen för att förhindra möjligheten att undvika skatt i Sverige med hjälp av ränteavdrag.

– Via den fond som äger Apotek Hjärtat har vi såväl svenska institutioner och banker som utländska investerare. Våra ägare välkomnar en ökad tydlighet inom företagsbeskattningen som helhet och skulle också se positivt på en fortsatt utredning av behandlingen av aktieägarlån, säger Bodil Eriksson.

Apotek Hjärtat finansieras till 30 procent av lån från aktieägarna, till en ränta på tio procent. De hänvisar också till att ränteintäkterna beskattas i de länder där investerarna är verksamma.

Mest läst