Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Branschen: Svenska Dagbladet har fel

Avregleringen av apoteksmarknaden har inte kostat för skattebetalarna och statens totalkostnad för läkemedel har faktiskt sjunkit. Det skriver Sveriges Apoteksförening i ett pressmeddelande.

I ett pressmeddelande idag hävdar Sveriges Apoteksförening att det är fel att, som Svenska Dagbladet i sin artikel om riskkapitalbolag och apotekskedjor, påstå att statens kostnader för läkemedel ökat sedan omregleringen. Den marginaljustering som gjordes 2009 ökade, enligt tidningen, kostnaderna från 4 till 4,5 miljarder kronor.

Enligt Sveriges Apoteksföreing sjönk istället statens totalkostnad för läkemedel mellan 2010 och 2011, från 23,9 miljarder till 22,9 miljarder kronor.

– Det finns en felaktig tro att omregleringen och marginalhöjningen har kostat skattebetalarna pengar. Men marginalhöjningen har betalats av läkemedelsindustrin, den har inte inneburit en ökad kostnad för staten. Den totala summan för staten har faktiskt gått ned och det skedde en förskjutning från läkemedelsindustrin för att öka tillgängligheten, säger Johan Waller, vd för Sveriges Apoteksförening.

– Lönsamheten är ett problem för hela branschen. Apoteken har levererat en fantastisk förändring för kunderna, sedan måste måste branschen må bra för att kunna fortsätta leverera på det sättet.

Mest läst