Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Bolag bakom kedjor anklagas för fiffel

Riskkapitalbolag bakom apotekskedjorna för över miljontals kronor till skatteparadis, samtidigt som apotekskedjorna klagar på dålig lönsamhet och vill öka handelsmarginalen. Det skriver Svenska Dagbladet idag.

Riskkapitalbolagen bakom de nya apotekskedjorna förlägger moderbolagen i lågskatteparadis och lånar sedan ut pengar till den svenska verksamheten i syfte att kunna plocka ut vinster som inte beskattas i Sverige. Det skriver Svenska Dagbladet. Att göra så är en vanlig metod för riskkapitalbolag att tjäna pengar.

Ett av de bolag som hängs ut är Medstop, som ägas av det svenska riskkapitalbolaget Segulah, men har sitt formella moderbolag i Luxemburg. Genom moderbolaget har Segulah, enligt tidningen, lånat ut 706 miljoner kronor till en ränta på 15 procent. Det ger ränteintäkter på 106 miljoner kronor som inte behöver beskattas i Sverige.

– Vi följer gällande lagstiftning och det är inget konstigt det här. Vi har en finansieringsmodell som bygger på banklån och aktieägarlån från våra ägare, säger Medstops vd Fredrik Söderberg till Svensk Farmaci.

– För Medstops del är vårt fokus att driva vår apoteksverksamhet på bästa sätt gentemot våra kunder, sedan har vi ett ägarbolag bakom oss som möjliggör att driva kedjan, säger han.

Mest läst