Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Landsting försöker starta vaccinering

Landstingen prövar olika vägar för att komma igång med den försenade vaccinationskampanjen mot livmoderhalscancer.

Landstingen söker olika lösningar på den segdragna tvisten om upphandling av vaccin mot livmoderhalscancer, för att kunna komma igång med den försenade vaccinationskampanjen. Det rapporterar nyhetsbrevet Pharma Online.

Stockholms läns landsting, SLL, diskuterar med bägge företagen som slagits mot varandra i upphandlingsstriden: Glaxo Smith Kline, som tillverkar vaccinet Cervarix, och Sanofi Pasteur, med vaccinet Gardasil.

Region Skåne gör istället en direktupphandling och riskerar därmed skadeståndskrav. Övriga landsting avvaktar och följer de bägge landstingens initiativ.

Landstingens första ramupphandling av Cervarix fick göras om efter överklagande av konkurrenten och dom i kammarrätten tidigare i år. När sedan landstingen istället valde Gardasil överklagades även den upphandlingen, nu av Glaxo Smith Kline. De hävdade att deras vaccin ger ett bättre skydd än Gardasil.

Förhandlingsrättens dom i den långdragna upphandlingstvisten väntas någon gång i november.

Mest läst