Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Genombrott dröjer för apoteksrobot

Europeiska försäljare av plockrobotar har efter omregleringen försökt att etablera sig på den svenska marknaden. Men hos apotekskedjorna i Sverige är intresset svalt, visar en rundringning som Svensk Farmaci har gjort bland öppenvårdsapoteken.

Apoteket Hjärtat hade planer på att skaffa sig en plockrobot på prov, men har skjutit upp pilotroboten på grund av att de behövde lägga resurser på det nya it-systemet i stället. Kronans Droghandel har valt att till och med ta bort de äldre plockrobotar som redan fanns i apoteken som togs över vid omregleringen. Apoteket AB har testat plockrobotar på sex apotek under några år, men vill inte köpa in några fler plockrobotar i dagsläget. En har de dessutom tagit bort.

– I grunden är vi positivt inställda till plockrobotar, och de uppskattas av de anställda, men hitintills har vi inte sett några effektivitetsvinster, säger Peter Eriksson, etableringschef på Apoteket AB.

Orsaken tror han är utgångsläget. Enligt honom hade Apoteket AB redan ett rationaliserat system, till skillnad från många apotek i Europa, och detta skulle kunna förklara varför tidsvinsterna och därmed populariteten är större där. Totalt tycks inga nya plockrobotar sålts under det senaste halvåret, förutom robotar som sålts till apotek som står för slutenvårdens läkemedelsförsörjning.

Men medan apotekskedjorna anser att orsaken är de dyra priserna, så hänvisar leverantörerna till att de nya it-systemen inte kommit igång fullt ut hos öppenvårdsapoteken, vilket är nödvändigt för att kunna koppla upp sig mot roboten.

Rowa Nordic är en stor robottillverkare. Försäljningschefen på företaget, Per Arne Wallgren, håller inte med Apoteket AB om att plockrobotarna skulle vara för dyra. Enligt honom skulle ett apotek som har en omsättning på 20–25 miljoner få investeringen lönsam efter 3–5 år, om de lyckas spara in en personal på halvtid, som annars skulle ha plockat varor. Men när Svensk Farmaci ber om att få titta på studien säger han sig inte kunna lämna ut dem.

– Apotekskedjorna får gärna kontakta mig, så ska jag visa ett case där vi kan visa att det ger en bra avkastning, säger han.

Mest läst