Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Nya föreskrifter för recept

Från och med mitten av november blir det möjligt att göra flera uttag på recept för läkemedel som innehåller narkotika – när receptet är låst till ett apotek. Dessutom utökas bland annat förskrivningsrätten för tandläkare med specialistkompetens. Läkemedelsverket har ändrat sina receptföreskrifter.

Från och med 16 november får förskrivare möjlighet att ange på receptet att det, elektroniskt eller i pappersform, ska förvaras på ett visst apotek. Då får enbart det apoteket expediera receptet och patienten har inte rätt att få ut det.

– Man har tidigare ofta trott att receptet är patientens egendom. Men receptet är snarare att betrakta som ett slags licens från förskrivaren till patienten att hämta ut ett visst läkemedel, säger Mariann Rinse på Läkemedelsverket.

Om de villkoren är uppfyllda kan receptet itereras även när det handlar om narkotiska läkemedel, vilket tidigare inte varit tillåtet.

Tandläkare med specialistkompetens i käkkirurgi får rätt att förskriva fler läkemedel än tidigare så länge de behandlar sjukdomar eller skador i mun eller käke. Barnmorskor får dessutom rätt att förskriva Doxycyklin mot klamydia.

Från och med 1 maj nästa år blir det dessutom förbjudet att rekvirera läkemedel som innehåller narkotika per telefon.

Mest läst