Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Bus eller vitamingodis?

Hela oktober månad har här i USA präglats av Halloween.

Mataffärer, gym och trädgårdar har varit pyntade med vackert utskurna pumpor, enorma plastspindelnät och upplysta spöken medan lugna villaområden har dekorerats för att föreställa hemsökta mordplatser.

Nu i helgen nådde Halloween sitt klimax och enligt mig är det en nationalfest som verkligen inte kan liknas vid det som vi försöker efterhärma i Sverige.

Till Halloween hör en del festande och gästerna uppmanas naturligtvis att komma utklädda. Yngre barn klär också ut sig men sysselsätter sig istället med att terrorisera grannarna i bostadsområdet med hälsningsfrasen ”trick or treat”, på svenska ”bus eller godis”. Det gäller att vara förberedd med ett välfyllt och varierande godisförråd.

Säkerligen finns det dem som anser att godis är onyttigt, varpå de förväntansfulla ungarna får nöja sig med var sitt grönt äpple istället för en näve sötsaker (för ett barn måste ju kännas som ett mjukt paket på julafton).

Så hur håller vi både de utklädda barnen och Fru Nyttig nöjda? Jag tror att jag har hittat en potentiell lösning.

Under en av mina turer bland de receptfria läkemedlen på ett apotek här i USA stannade jag till vid en hylla med riktigt stora burkar. De visade sig innehålla kosttillskott av vitaminer och mineraler.

Lite längre bort längs hyllan fanns ännu fler burkar fast nu med gelégodisar i alla tänkbara färger och former. Jag hann i princip tänka att det var märkligt att ha godis bland kosttillskotten när jag insåg att godisarna faktiskt också var vitaminer fast i en udda formulering.

Rätta mig om jag har fel, men inte kan man köpa vitaminer som ser ut som godis i egenvården på svenska apotek?

Jag tror inte barnen som tvingades i fiskleverolja förr i tiden hade klagat om de fick en färgglad karamell istället. Och tänk bara vilken populär förälder man kan bli om man självmant erbjuder sina barn ”godis” varje dag.

Den största risken är väl att ett barn vid ett obevakat tillfälle lägger beslag på vitamingodisarna och överdoserar det rekommenderade dagliga intaget. Bortsett från det så är konceptet egentligen inte så dumt, särskilt inte om det skulle vara möjligt att göra skengodis av andra läkemedel som kan vara krångliga att administrera till barn.

Jag kan även intyga att vitamingodisarna faktiskt är rätt goda, i alla fall de två sorterna som jag fotat på bilderna.

Så till er som tycker att det kan blev lite mycket godis till Halloween så kanske vitamingodisar är en nyttig omväxling till nästa gång. Sedan kan man fråga sig om barn och vuxna med en normal och varierande kost egentligen behöver kosttillskott nuförtiden, men det är väl en helt annan femma.

Mest läst