Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Lönsamt att bli apotekare

Apotekarnas livslön är relativt hög, visar en ny bok där statistiker och ekonomer räknat på hur olika utbildningar lönar sig. Läkare och ekonomer toppar i statistiken.

Läkare är ett av de yrken som lönar sig bäst, med en livslön på 23 miljoner kronor, skriver Göteborgsposten, apropå den nyutkomna boken “Livslön” (SNS förlag). Thomas Ljunglöf, ekonom och statistiker på Saco, är en av dem som räknat på hur väl studier lönar sig.

Apotekare är ett något mindre lönsamt yrke. Där är nettolivslönen 19,6 miljoner kronor. Fortfarande är det dock betydligt bättre än exempelvis sjukgymnast, ett yrke med en nettolivslön på 13,2 miljoner kronor.

Var tredje utbildning, och dit hör inte apotekare, har en negativ avkastning. För dem som valt dessa yrken hade det varit mer lönsamt att börja arbeta direkt efter gymnasiet än att gå den högskoleutbildning de kräver.

Mest läst